Alagna Vandring Italien Monte Rosa bjuder på makalösa vandringar

I nordvästra Italien, nära gränsen till Schweiz, ligger genuina Alagna som erbjuder vandring utöver det vanliga. Tack vare sin traditionella sk. Walseraktitektur är Alagna känt som en av italienska Alpernas mysigaste byar. Här finns förvisso några skidbackar och liftar men byn har bevarat sin charm och naturen runtomkring har knappt påverkats av skidturismen. Under vår vandringsvecka upplever vi både det högalpina landskapet på mäktiga Monte Rosas sluttningar och de vackra dalarna med genuina små byar. 

Detta är en vandringsdestination för dig som älskar vandring och har en bra grundkondition och balans. Turerna vi har valt är inte särskilt avancerade men det förekommer partier med branta stigningar och ojämnt underlag alla dagar. Som vanligt med Go Active går vi i lagom tempo så att alla hinner njuta av omgivningarna.

Vi har valt det svenskägda Hotel Monterosa mitt i byn Alagna. Här upplever vi den perfekta kombinationen av svensk och italiensk stil, bemötande och inte minst mycket uppskattade frukostar och middagar.

Läs mer om att vandra med Go Active Travel

Resans höjdpunkter

 • Vyer över Monte Rosa med sina glaciärer
 • Vandringar både på hög höjd och i de gröna dalgångarna
 • Alagna - en av Italiens mysigaste alpbyar
 • Svenskägda Hotel Monterosa
 • Vingårdsbesök hos en av Piemontes dolda pärlor

Avgångar

14 – 21 juli

Stockholm Arlanda

Stockholm Arlanda - Milano Linate 14 juli 07:45 - 10:25
Milano Malpensa - Stockholm Arlanda 21 juli 20:40 - 23:20
19 950 SEK Fullbokat Väntelista

7 – 14 sep

Stockholm Arlanda

Stockholm Arlanda - Milano Malpensa 7 september 15:30 - 18:20
Milano Malpensa - Stockholm Arlanda 14 september 20:40 - 23:20
18 950 SEK Boka resa

Önskar ni flyga från annan flygplats eller boka resan utan flyg? Läs mer här.

Ingår i resan

 • Flyg Arlanda – Milano tur och retur
 • Transfer flygplats – hotell tur och retur
 • Del i dubbelrum sju nätter på trestjärnigt hotell
 • Frukostbuffé
 • Fem flerrättersmiddagar exklusive dryck
 • Fri tillgång till hotellets bastu
 • Fem dagar guidade vandringar
 • En vingårdsbesök med vinprovning
 • Transport till och från vandringar
 • Svensk färdledning
 • Flygskatter
 • Klimatinvestering

Övrigt

 • Tillägg dubbelrum för eget bruk 2 500kr 
 • Det finns även två enkelrum som delar ett badrum, tillägg 1 500 kr/rum (på förfrågan, kontakta oss på info@goactivetravel.se eller 0771-143030)
 • Fyrbäddsrum rabatt -900 kr/person om 4 personer delar. Kontakta oss för detaljer och bokning.

 • Vi kan även erbjuda ”familjelägenheter för 4-6 personer, kontakta oss för detaljer och pris.

Transfer i restid från Milano till hotellet cirka 2 timmar exklusive rast.

Boende

 • Hotel Monterosa, Alagna

  Anrika Hotel Monterosa har en lång och rik historia - Italiens kungafamilj frekventerade hotellet i början på nittonhundratalet - men de senaste åren har hotellet fått nytt liv tack vare den nya svenska ägaren. Den genuina, varmt personliga atmosfären i kombination med den klassiskt italienska alpstilen och fräscha inredningen samt personalens stora engagemang gör att en vistelse på Hotel Monterosa blir minnesvärd.  Hotellet ligger mitt i byn Alagna med sina typiska butiker och kaféer.

  Frukosten är en blandning av skandinavisk och italiensk, vilket brukar uppskattas av dem som ska ladda inför en vandringsdag i bergen.

  En mindre relaxavdelning finns, med bastu och både utom- och inomhusbubbelpool.

  Loungen och terrassen med sina bekväma soffgrupper bidrar till en mycket avslappnad stämning - perfekt för våra gruppresor.

  Rummen är inredda med omsorg och med ett öga för detaljer. Trägolv och sköna sängkläder på samtliga rum. Även om rummen är lite mindre och något enklare än på de flesta av Go Active Travels alpdestinationer är detta ändå ett mycket uppskattat hotell som har många återkommande gäster.

  Förutom vanliga dubbelrum finns ett fyrbäddsrum som har en dubbelsäng/twin och ett rymligt sovloft med två separata sängar. Även ”familjelägenheter" för 4-6 personer finns också. Kontakta oss för detaljer och priser för dessa rumstyper.

Vandringsprogram

Alagna erbjuder klassisk alpvandring med ett stort urval av fina vandringsleder. Här har vi valt turer som oftast är mellan 10 och 15 km och som vi klassar som medelsvåra. Har du en hyfsad grundkondition, går stabilt, är utan hjärtbesvär och klarar av att vandra minst en mil i kuperad terräng kommer du att trivas här. Vi kommer att vandra i lugn takt och varvar några lättare turer med några som erbjuder mer utmaning.

Vi tar oss till och från vandringarna med en kombination av lokala och privata bussar samt linbanor.

Våra guider känner till de bästa sk rifugi uppe i bergen där man kan njuta av enkel men vällagad italiensk mat. Det finns såklart även möjlighet att köpa med sig goda delikatesser, bröd och frukt till egen matsäck. På den vandringsfria dagen finns ett flertal olika aktiviteter att välja bland (mot avgift): cykling, via ferrata-klättring, forsränning, eller varför inte bara koppla av i den härliga byn. 

Då hemreseflyget går på kvällen passar vi på att ta ett stopp längs vägen till flygplatsen för en kortare vandring bland vinodlingar. Vi gör även ett besök hos en av de främsta producenterna i vindistriktet Boca, en av Piemontes dolda pärlor.

På denna resa har vi de flesta av dagarna två vandringsledare (gäller vid fler än 15 deltagare).

Läs gärna mer om vandring och utrustning här:
Vandringsinformation  
Utrustningslista för vandring

Observera att alla vandringar ligger mellan 1 000 och 3 000 möh, vilket innebär att man känner ibland att luften är "tunn". Efter ett par dagar brukar de allra flesta vänja sig och inte känna av någon påverkan på andningen.

Några exempel på vandringar

Monte Rosamassivet
Monte Rosa, som reser sig imponerande över byn Alagna, är ett av Alpernas mest ikoniska berg. Med hjälp av kabinbanan tar vi oss upp på hög höjd och utforskar nätverket av fina stigar ovanför trädgränsen. Vi startar från Passo Salati, på 2 900 möh, och gör en rundvandring med lunchstopp på en rifugio. Glaciärerna syns från nära håll och vi vandrar i sällskap av bergsklättrare från när och fjärran som lockas hit för att bestiga Monte Rosa. Våra ambitioner är nog ödmjukare än så, men den hisnande utsikten över bergstopparna är ändå makalös. Efter lunch fortsätter turen en annan väg tillbaka till linbanan. Det förekommer steniga och branta partier men så länge man har bra balans och grundkondition är det en vandring som alla klarar av.

Otrodalen
En av Alagnas höjdpunkter är de vackra små byar som ligger gömda i sidodalarna. Under senmedeltiden kom det tysktalande Walserfolket till området och bosatte sig i detta utmanande bergslandskap. Deras historia och speciella arkitektur är fascinerade och vi lär oss mer om detta under dagens vandring som passerar några Walserbyar. Underlaget idag är något mjukare då vi delvis vandrar i en vacker lärkskog, och delvis över fina alpängar. Men precis som övriga dagar kommer vi till ett par branta partier på ungefär en timme, perfekt dig som gillar lite utmaning. 

Vi stannar vid en rifugio för välbehövlig vila och lunch. Kanske en kall öl, en stadig polenta och hembakad chokladkaka till efterrätt kan passa?

Rima till Alagna
Mot slutet på veckan gör vi en något tuffare vandring för den som gillar utmaningar. Efter en tidig frukost åker vi buss till granndalen och byn Rima. Härifrån vandrar vi över passet Colle di Mud hela vägen tillbaka till hotellet. Det innebär en lång och oavbruten stigning på ungefär 800 höjdmetrar. Guiden kommer att sätta ett lågt tempo så att alla känner sig bekväma och vi gör flera pauser. Vandringen tar oss in i vildmarken, vi lämnar den moderna världen med all stress bakom oss och fokuserar på att vandra. Från passet vandrar vidare utför mot målet längs den sk. Grand Sentiero dei Walser. Vi har hela dagen på oss att hinna tillbaka till Alagna, trötta men glada. Den vällagade middagen kommer att smaka ljuvligt! 

Vinvandring (hemresedagen) 
Vi checkar ut från hotellet och kliver på transferbussen. En bit nedanför Alagna finns en av norra Piemontes viktigaste vinområden. Här pausar vi för en mjuk och lugn vandring, utan några större utmaningar, innan vi besöker en vinproducent. Vi får en guidad visning runt vinkällaren och får givetvis provsmaka några av deras viner. En perfekt avslutning på vårt äventyr i norra Italien.  

Programmet är preliminärt och vi reserverar oss för eventuella ändringar.

Väderkalender

Relaterade blogginlägg

 • Alagna forever!

  Lottie Sundelöf, som driver Hotel Monterosa i Alagna, berättar om sin kärlek för orten och bergen runtomkring. Go Active har avresor till Alagna i juli och september.

  Läs hela inlägget

Relaterade resor

 • Italien Madonna di Campiglio Vandring

  Upplev en storslagen vandringsresa gränslandet Dolomiterna och klassiska Alperna. Vi bor fyrstjärnigt och vandrar i dramatisk terräng med taggiga bergstoppar och blommande alpflora. Säkra din plats på denna mycket uppskattade vandringsresa!

  8 dagar från 18 950 SEK
 • Frankrike Val d’Isère Vandring

  Detta är en vandringsresa för dig som gillar utmaning och storslagna vyer med de glänsande glaciärerna i blickfånget. Med ett charmigt och smakfullt hotell som utgångspunkt vandrar vi i ett orört alpint landskap med chans att se murmeldjur, stenbock, kungsörn och gems.

  8 dagar från 21 450 SEK
 • Italien Arabba Vandring

  En oförglömlig vandringsresa för dig som vill uppleva en annan sida av Dolomiterna. Vi befinner oss i det kanske mest spektakulära landskapet i hela alpkedjan. Vi bor på ett fyrstjärnigt hotell  och dagsvandrar i alpin terräng. Arabba är en liten och lugn by som lyckats bevara sin charm.

  8 dagar från 21 950 SEK