Nepal, Vandring, Singelresa, Mer än en vecka – Go Active Travel

Nepal Stora vandringsresan till Nepal

Himalayamassivet och rosaskimrande rhododendronskogar i kontrast till den blå himlen möter oss då vi under fjorton resdagar och åtta fullspäckade vandringsdagar upptäcker Nepal. Resan går både till en av Himalayas vackraste vandringsleder, Annapurna Panorama, samt till Nagarkots gröna landskap med spektakulära vyer över Himalayamassivet och dess bergstoppar på över 8000 meter.

Resan bjuder på många spännande möten och längs vägen får vi ta del av landets historia, kultur och natur. Under vandringen i Annapurna bor vi enkelt på tehus, men under resans övriga dagar bor vi bekvämt på bra hotell av god standard.

Detta är en resa för oss som reser solo och det är en samproduktion med vårt systerföretag Världens Resor.

Läs mer om våra singelresor

Nepals bästa

 • Vandringen Annapurna Panorama
 • Blommande rhododendronskogar
 • Morgonvandring med soluppgång - Poon Hill
 • Spahotell i Pokhara
 • Gamla stan i Kathmandu
 • Unik lunch på munkklostret

Kommande resa

Anmäl intresse så meddelar vi när resan är bokningsbar.

Denna resa planeras för våren 2023

Ingår

 • Klimatkompenserat flyg från Stockholm el Köpenhamn inkl. flygskatt
 • Svensk färdledning alla dagar
 • Engelsktalande nepalesiska lokal personal (bärare och guider)
 • Alla transporter enligt programmet
 • Del i dubbelrum på hotell inkl. frukost. (Du kan självklart välja att boka enkelrum mot pristillägg om du vill det)
 • Helpension dag 8-11, och halvpension övriga dagar, inkl. välkomst och avskedsmåltid.
 • Inträden till sevärdheter, evenemang och nationalparker beskrivna i programmet bland annat: Dhakpo Sheydrub Ling, Changu Narayan, Kathmandu Durbar Square och Boudhanath.
 •  Skriftlig information inklusive karta
 • Dricks till guider och chaufförer
 • 110% CO2-kompensation

Övrigt

 • Enkelrumstillägg: 4 500 kr
 • Visum till Nepal (kostar 30 USD och söks på flygplatsen vid ankomst till Kathmandu)
 • Måltider som ej nämns ovan, dryck

(För dig som betalar för enkelrum kommer det att ingå alla dagar förutom på vandringen i Annapurna Panorama (resdag 8-11). Vi kommer även dessa dagar göra vårt bästa för att ordna med enkelrum, men kan inte garantera detta)

Boende

 • Hotell Nepal

  • Hotel Country Villa Nagarkot
  • Temple Tree Resort
  • Hotel Manaslu

  Under resan bor vi på flera olika hotell då vi rör oss över ett större område. 

  Hotel Country Villa Nagarkot, 3 nätter
  Hotellet ligger mycket vackert på bergssluttningen över Nagarkot. Här har vi en fantastisk utsikt både från rum och matsal och på en klar dag kan vi se Mt.Everest. Det är en upplevelse i sig att bo här. Hotellets hemsida.

  Temple Tree Resort & Spa, 4 nätter
  När vi kommer till Pokahara checkar vi in på detta bekväma boutiquehotell. Här finner vi en kombination av västerländsk standard och typiskt nepalesisk arkitektur. Hotellets hemsida.

  Tea houses, 3 nätter
  Under vår 3-dagarsvandring på leden "Annapurna Panorama" kommer vi bo i enkla s.k. tea houses. Här finns vanligtvis inte enkelrum, utan man delar med en annan person. Dessa boende kan närmast beskrivas som vandrarhem där dusch och toalett finns i korridoren. (Enkelrum kan ej garanteras här.)

  Hotel Manaslu, 1 natt + dagrum hemresedagen
  Hotellet ligger i Kathmandus vackra Lazimpatdistrikt, populärt för bättre restauranger, butiker och där flera ambassader huserar. Hotellet präglas av nepalesisk gästvänlighet, hög standard och traditionell atmosfär. Hotellets hemsida. 

Program

För denna resa behövs en viss fysik då terrängen är varierad och vi går mycket upp och ner. Vandringarna går på höjder mellan 1500 - 3200 möh men vi övernattar aldrig över 3000 möh. Under vandringsdagarna i Annapurna Panorama bor vi i enkla tehus. Vi är max 18 deltagare på resan och endast ett vandringsalternativ med guide erbjuds.

Utrustningslista för vandring

Dag för dag

Dag 1-2 / Flyg till Kathmandu 
Vi anländer mitt på dagen och får transfer direkt från Kathmandus flygplats till Nagarkot som är beläget på 2200 möh och precis på kanten till Kathmandudalen. Härifrån har vi helt magnifika vyer över Himalaya och får flera toppar över 8000 meter i blickfånget.

Vi äter välkomstmiddag på hotellet och får en god natts sömn inför nästa dags vandring.

Dag 3 Nagarkot (Changu Narayan)
För den som är morgonpigg rekommenderas att gå upp tidigt och njuta av soluppgången över Himalayamassivet som kan ses från hotellets terrass denna morgon.

Efter frukost väntar resans första vandring vilken inte är särskilt fysiskt krävande och cirka fyra timmar lång. Vi går nedför på stigar genom små byar och skog. Efter två och en halv timme kommer vi till det buddhistiska klostret Dhakpo Sheydrub Ling i Nala, ett kloster känt för sina rika dekorationer. Här får vi den unika chansen att äta mat tillsammans med de 140 inneboende munkarna och vi får en liten rundvisning av klostret. Efter lunch åker vi buss en liten bit till byn Changu varifrån vi fortsätter vår dryga timme långa vandring till målet för dagens utflykt, hindutemplet Changu Narayan.

Tidigare var alla kungarna i Kathmandudalen inkarnationer av Vishnu och på många ställen hittar vi vackra Vishnutempel. Inget är mer fantastiskt än templet Changu Narayan där delar av templet härstammar från 500-talet och själva huvudtemplet byggdes på 1700-talet. Changu Narayan är ett av UNESCOs världsarv.

Bussfärd från templet tillbaka till vårt boende för ännu en trevlig middag.

Dag 4 Pokhara
På morgonen lämnar vi Nagarkot och tar inrikesflyget till Pokhara. I Pokhara kommer vi att bo på en mycket trevlig resort inne i staden. Här har vi tillgång till swimming pool och alla andra bekvämligheter såsom spa.

Pokhara har på senare år blivit en av Nepals trendigare städer, dit välbeställda nepaleser åker för vila och nöje på lediga dagar. Staden ligger vackert invid Phewa sjön och med fantastiska vyer, återigen, över Annapurnamassivet som speglar sig i vattnet. Här kan man göra båtfärder och längs stadens stränder finns fullt med restauranger, barer och ställen att njuta en jazzkonsert eller bara ta en latte och njuta!

Vi får en introduktion till staden och därefter är resten av dagen till eget förfogande.

Dag 5 Pokhara (Lwang)
Temat för den här dagen är te. Endast 30 km nordväst om Pokhara ligger den pittoreska bergsbyn Lwang. Själva byn är kulturellt rik och bebos till största delen av Gurung folket men även andra nepalesiska folkslag som bland annat Tamang, Newari och Chettri. Härifrån har vi en enastående vy över bergstoppen Machhapuchre Himal, eller ”fish tail” som den också kallas. Berget anses heligt av lokalbefolkningen och sägs vara hemvist för den mytomspunne snömannen.

För att nå de gröna och frodiga teplantagen behöver vi vandra ut från byn i en timme upp för en brant. Här lär vi oss om te och varför det är viktigt att bevara plantagen i små byarna runt om i Nepal. Förhoppningsvis finns tid att småprata med kvinnorna som arbetar med att plocka teblad och lära oss av dem. Efter en sen lokal nepalesisk lunch fortsätter vi med att lära känna byn innan det är dags för oss att ta bussen tillbaka till Pokhara.

Dag 6 Pokhara (Begnas)
Vi gör en dagsutflykt och åker med egen buss ca 45 min till en annan vacker sjö i området, Begnas-sjön. Sjön Begnas är mycket mindre besökt än Phewa-sjön i Pokhara. Vi börjar med att åka båt över sjön och äta lunch på ett vackert hotell som är beläget här. Sedan gör vi en vacker naturvandring längs sjön, där vi stöter på en mer lantlig tillvaro med bönder på vår väg. Vi stannar också på en av de ekologiska kaffeodlingarna som ligger uppe på bergsryggen ovanför sjön. Här får vi prova kaffe och ta en paus.

På eftermiddagen åker vi tillbaka till vårt hotell i Pokhara.

Dag 7 Pokhara (Sarangkot-Naudanda)
Den här dagen gör vi ännu en dagsvandring som startar i Sarangkot, platsen känd för sina fantastiska soluppgångar över Himalaya och ligger en halvtimme från Pokhara med buss. Vi vandrar i ca 4-5 timmar ca 14 km på en relativt plan väg med vacker utsikt över Pokharadalen. Vi går genom vackra stillsamma byar. Den här dagen bygger vi upp lite kondition för följande dagars mer krävande vandringar.

Tidig eftermiddag når vi Naudanda som möter oss med en fantastisk utsikt över Himalaya. Härifrån åker vi buss tillbaka till hotellet i Pokhara.

Dag 8 Ghandruk
Den här dagen börjar vandringen i Annapurna Panorama på en av Himalayas vackraste vandringsleder. Vi kommer följande nätter att bo enkelt på teahouses där det kan bli kallt om nätterna.

Sovsäckar kommer att lånas ut på plats och bärare tar hand om bagaget som vi behöver på vägen, det vi inte behöver kan lämnas på hotellet i Pokhara dit vi kommer återvända efter vandringen. Du bär bara på det du behöver under dagen. Det rekommenderas att ta med vandringsstavar eftersom det på högre höjd kan vara isigt om det är en kall säsong och därför att det är vissa branta etapper där det är bra att ha stavar för balansen. Under vandringen bor vi som högst på 2850 möh. All mat ingår under vandringen i Annapurna.

Vi åker med egen buss till Kimche i ca 3 timmar. Härifrån går vi cirka två timmar för att nå den stora och vackra byn Ghandruk, känd för att vara folkgruppen Gurungs mest traditionsrika by. Vi går genom de terrasserade odlingsmarkerna längs små stentrappor uppför berget. 

 

Dag 8 forts.

En bit av vandringen går också på en (mycket lite) trafikerad grusväg. Vägbyggen är ständigt pågående i Nepal och numera når grusvägen nästan ända fram till Ghandruk. Härifrån möter vi inte någon bilväg förrän sista vandringsdagen då det är dags att hoppa in i jeepen igen.

Efter totalt cirka två timmars vandring når vi Ghandruk beläget på 1940 möh. Ghandruk är den största byn i området och har många väldigt trevliga hotell. Vi bor i ett traditionellt och typiskt gurung-hus. De gillar att ornamentera sina hus och de skiljer sig mycket från de andra byarnas arkitektur.

På eftermiddagen gör vi besök på Gurungmuseet, en hälsostation samt det lokala buddhisttemplet i byn. Ghandruk ligger oerhört vackert och vyerna härifrån är svårslagna. Efteråt finns det gott om tid att gå omkring i byn med drygt 300 hushåll och iaktta vardagslivet. Det tyska bageriet kan rekommenderas om man vill ta en fika.

Dag 9 Tadapani
Under dagen går vi genom stora rhododendronskogar och rör oss nästan uteslutande uppåt. Med lite tur kan vi idag skåda både langur-apor och jakar längs med vägen. Tadapani ligger på 2650 meters höjd över havet. Vi räknar med att vandringen tar uppemot fem timmar.

Tehuset vi bor denna natt är enkelt, men har ett fantastiskt läge mitt i en blommande rhododendronskog med en fantastisk utsikt över Annapurna South.

Dag 10 Ghorepani
Denna dag erbjuder den mest varierade vandringen. Vi börjar med att gå ned ganska brant ett par hundra höjdmeter, över en flod och sedan ett brant uppförslut på några hundra meter upp till nästa bergsrygg och orten Derauli där vi äter lunch.

Vi fortsätter till byn Banthanti på en stig som för ovanlighetens skull är relativt flack. Det är inte ovanligt att se olika primater, fåglar och enstaka jakar här. Vi fortsätter genom trolska rhododendronskogar som följer oss under en stor del av eftermiddagen. Slutligen når vi en utsiktspunkt på 3100 meter över havet, just efter Deurali Pass, varifrån vi har makalösa vyer över bergen Dhaulagiri och Nilgiri Himal. Vi har en sista bit nedför till slutmålet Ghorepani. Här tar rhododendronblomningen fart ordentligt och vi går genom ett rosa landskap.

Dagens vandring tar cirka 5-6 timmar och är en av höjdpunkterna på resan eftersom den innehåller rolig vandring, fina vyer och mängder av blommande rhododendron!

Ghorepani är en av de större byarna längs vandringen. Nästan alla hustak går i blått och byn befolkas till största del av en etnisk minoritet som kallas Magar. Om våren är det helt tjockt med rhododendronbuskar sluttningarna runt Ghorepani och det är magnifikt att blicka ut över dessa röd-rosa fält med Himalaya i bakgrunden.

Dag 11 Ulleri
För dem som önskar gör vi en morgonvandring en dryg timme till vandringens högsta punkt, Poon Hill, belägen på 3210 meters höjd. Härifrån har vi magnifika vyer över Himalaya med Dhaulagiri-och Annapurnamassivet mitt i blickfånget. Vi lämnar hotellet i mörkret med ficklampor och kommer fram till Poon Hill lagom till soluppgången. Det är en njutning att se hur de omgivande bergen sakta men säkert börjar ta form och skifta färg i morgonljuset. Tillbaks till Ghorepani för att äta frukost och möta upp de som kanske tagit sig en sovmorgon.

Efter frukost väntar en vandring nedför. Vi går från Ghorepanis 2860 meters höjd ned till ca 1900 meters höjd och byn Ulleri. Första biten av vandringen är relativt flack och passerar återigen genom stora rhododendronpartier. Efter några kilometer av stigar går vi fortsättningen av dagen nedför på stentrappor. Vi tar ordentliga pauser längs vägen. Det finns många trevliga ställen där det går bra att pausa med en kopp te eller annat. Vandringen tar cirka 5-6 timmar till Ulleri så vi är framme tidig eftermiddag. Efter en paus här väntar en något skumpig jeepfärd tillbaka till vårt fina hotell i Pokhara där vi kan njuta av en kväll med spa eller ett dopp i poolen för den som vill.

Dag 12 Kathmandu
Idag flyger vi till Nepals huvudstad Kathmandu. Vi fortsätter till den tibetanska stadsdelen där vi äter lunch. Efter lunch går vi igenom denna stadsdel dit tibetaner flyttat sedan 50-talet och idag påminner området en del om Tibet, men med tydliga nepalesiska förtecken. En enorm stupa, Boudhanath, vilken kanske kan anses vara Kathmandus vackraste världsarv, utgör kärnan av tempelområdet.

Från Boudhanath åker vi till Lazimpat, centrala Kathmandus finare kvarter med många bättre hotell, ambassader och restauranger, där vi checkar in på vårt hotell. Även här har vi swimmingpool och möjligheter att ta det lugnt efter flygresan.

På kvällen träffas vi åter för att äta vår avskedsmiddag

Dag 13 Kathmandu
Efter frukost gör vi en promenad genom Kathmandus gamla stad och den fantastiska lokala marknaden. Här finns skilda avdelningar för glaspärlor, tyger, metallhantverk och annat och vi får en introduktion till den traditionella handeln här. Från marknaden når vi Durbar Square, det gamla palatstorget där Kathmandus regenter bodde och regerade från i över tusen år. Här finns mängder av pagodatempel i trä och tegel, och statyer av olika gudomligheter.

Vi förlägger merparten av vår morgonpromenad i denna levande stadsdel och ser det religiösa livet då det är som mest aktivt. Vi gör bland annat ett besök i den levande gudinnan Kumaris hem. Denna gudinna söks efter på ett liknande sätt som Dalai Lama och är den viktigaste levande gudomlighet som finns inom newarikulturen. Hennes hem är också en fantastisk skatt av fina träsniderier.

Sen eftermiddag är det dags att bege oss till flygplatsen för vårt nattflyg.

Dag 14 Flyg hem

Tidig morgon landar vi i Sverige igen.

Väderkalender

Relaterade resor

 • USA Utah & Colorado

  En storslagen upplevelse väntar dig på denna höjdarresa! Vi vandrar både på hög höjd i de klassiska Klippiga bergen i Colorado, men även i Utah och i några av USA:s mest uppskattade nationalparker. Vi reser i liten grupp, ca 10 personer.

  11 dagar från 40 950 SEK
 • Marocko Marocko

  Följ med på en vandringsresa till de höga Atlasbergen och njut av storslagna naturupplevelser och unika inblickar i berberbefolkningens vardag. Vi bor fyrstjärnigt med en vidunderlig vy över dalen och de snöklädda topparna.

  8 dagar från 21 900 SEK
 • SpanienSingelresa Costa Blanca

  För dig som reser solo eller med vänner! Fantastiska vandringar av medelsvår till tuffare karaktär i en av Europas mest solsäkra klimatzoner. Vi njuter av bedårande vyer över Medelhavet. Förstklassigt strandnära boende med rymliga rum, och stort havsvatten-spa.

  Kommande resa