Romsdalen Vandring Norge Stora naturupplevelser i Romsdalen

Romsdalen är ett naturskönt område i Norge som är känt för sin vackra natur och imponerande klippformationer. Fjällen i Romsdalen är en del av bergskedjan Romsdalsalpene, som ligger mellan fjordarna i Møre och Romsdalen i Norge. Några av de mest kända bergen i Romsdalsalperna inkluderar Trollveggen, Romsdalshorn, Vengetindene och Bispen. Trollveggen är Europas högsta vertikala bergvägg och lockar klättrare från hela världen. Vandringarna kan upplevas som krävande med korta men branta stigningar. Belöningen är dock en fantastisk utsikt över dalen och de omgivande bergen.

Romsdalen har också en rik historia och kultur och du kan besöka flera museer och kulturhistoriska platser som visar hur livet har varit genom åren.

På denna resa flyger vi från Stockholm till Molde. Under veckan fördelar vi boendet mellan Molde och Åndalsnes för att se så mycket som möjligt och minimera de dagliga transporterna till de olika vandringarna. I Molde startar vi veckan med fjällturer direkt från hotellet eller med en kort transport i minibuss. Efter fyra dagar i Molde förflyttar vi oss till Åndalsnes som är ett populärt resmål för friluftsentusiaster och fjällvandrare. Här planerar vi att gå den kända Romsdalseggen och ta den spännande bilvägen som kallas Trollstigen upp till fina vandringar och utsiktsplatser. Det är dock alltid väder och vind som avgör vilka turer som kan genomföras och guiden anpassar turerna efter förhållandena under veckan.

Läs mer om att vandra med Go Active Travel

Resans höjdpunkter

 • Storslagna vandringar
 • För dig som vill ha en utmaning
 • Upptäck det vilda Norge
 • Romsdalseggen och Trollstigen

Avgångar

6 – 13 juli 2025

Stockholm Arlanda

Stockholm Arlanda - Molde 6 juli 00:00 - 00.00
Molde - Stockholm Arlanda 13 juli 00:00 - 00:00
24 950 SEK Boka resa

Önskar ni flyga från annan flygplats eller boka resan utan flyg? Läs mer här.

Ingår i resan

 • Flyg Stockholm - Molde t/r (via Oslo)
 • Transfer från Molde flygplats till hotell t/r, samt mellan våra två hotell
 • 7 nätter del i dubbelrum på hotell
 • 7 frukostar
 • 4 middagar exkl dryck
 • Fem dagar guidade vandringar
 • Transporter till och från vandring
 • Svensk färdledning
 • Klimatinvestering

Övrigt

 • Enkelrumstillägg 4 500 kronor
 • Eventuell dricks tillkommer

Boende

 • Scandic Seilet, Molde

  Scandic Seilet har ett perfekt läge i Molde, med panoramavy över Romsdalsfjorden och bergskedjan Romsdalsalperna. Med närheten till centrum och en storslagen utsikt från både rummen och frukostrestaurangen, är det en bra utgångspunkt för utflykter i de vackra omgivningarna. 

  Den moderna glasbyggnaden är formad som ett segel och är placerad precis intill vattenkanten, vilket har gett hotellet sitt namn. Rummen är ljusa och inredda i skandinavisk stil. Morgonen inleds med en riklig frukostbuffé så att man står sig bra under vandringen. Hotellet har ett gym, för den som har energi kvar innan eller efter vandringen.

 • Grand Hotel , Åndalsnes

  Vårt välkomnande boende Grand Hotel ligger i centrala Åndalsnes vid foten av majestätiska berget Romsdalstinde. Hotellet, med en historia som går tillbaka till slutet av 1800-talet, har genomgått både en brand, en återuppbyggnad och flera om- och tillbyggnader.

   Idag har hotellet 86 hotellrum med fantastisk utsikt över Romsdalsfjorden och Romsdalsfjället. Rummen är ljusa och fina med motiv från Norges natur som väggdekor. 
  Restaurangen La Vue erbjuder matupplevelser som ger en ytterligare inblick i lokala traditioner, med råvaror delvis från närområdet.

Program

Romsdalen kallas ibland för Norges Chamonix, bergen är spetsiga och många. Vandringarna i området är spektakulära, ofta med hisnande vyer över fjord och fjäll. Inte minst klassikern Romsdalseggen, som är en av Norges finaste vandringsleder.

De flesta vandringar i Romsdalen är korta i distans men ganska branta och det kan  förekomma inslag av lättare klättring. Underlaget är ojämnt och stenigt vilket gör att denna resa passar vana vandrare som gillar utmaningar. Det finns många olika vandringsleder och vi har valt ut några guldkorn med fin utsikt över Romsdalens fjäll och fjordar. 

Det är alltid väder och vind som avgör vilka vandringar er guide väljer att genomföra men följande vandringar är exempel på turer vi hoppas kunna göra.

På denna resa erbjuds endast ett vandringsalternativ.

Varden
En av de populäraste fjällturerna i Molde är turen till Varden, som är ett berg som ligger direkt ovanför staden. Turen startar från centrum och det tar cirka 45 minuter att gå upp till toppen. Här hittar du Vardentornet, som är ett utsiktstorn där du kan njuta av den spektakulära utsikten över Molde, Romsdalsfjorden och de omgivande bergen. I restaurangen "Vardestua", kan man ta en välförtjänt rast med förfriskningar.  

Midsundstrappan
Sherpatrappan i Midsund är en spektakulär vandringsled som är känd för sina imponerande trappsteg som klättrar uppför en brant bergssida och ger en fantastisk utsikt över fjorden och de omgivande bergen. Trappan är gjord av trä och sten och är byggd enligt samma principer som de traditionella trappor som sherpor bygger i Himalaya.  Under turen passerar vi flera utsiktspunkter som bjuder på spektakulära vyer. Vi går också förbi flera rastplatser och plattformar där man kan ta en paus och njuta av utsikten. När vi når toppen av trappan kommer vi till en platt och öppen fjällplatå där det går att fortsätta till den högsta punkten, Veten, med en magisk panoramabild över fjorden och de omgivande bergen. Turen tar vanligtvis 2-3 timmar att genomföra, beroende på  tempo och hur många pauser som görs längs vägen. Vandringen kan göras både kortare och längre eftersom det finns olika leder i området.

Romsdalseggen
Detta är en av de mest kända vandringarna i Romsdalen. Vandringen över Romsdalseggen bestigs av tiotusentals personer varje säsong och den anses av många vara en av Norges vackraste. Den smala och luftiga turen börjar i Vengedalen i Isfjorden och slutar i Åndalsnes centrum. Romsdalseggen, som reser sig från fjord och toppar, sträcker sig 1 329 meter över havet som högst. Det är en tuff stigning, men man belönas väl med utsikten över en rad berg som tornar upp sig över Romsdalen från toppen av åsen. Om Norge visar sig från sin bästa sida kan du se Trollväggen (Europas högsta vertikala klippvägg), floden Rauma och vidare ut mot fjorden och havet, bort mot staden Molde i horisonten. Efter eggen avslutas turen med trapporna ned till Åndalsnes. Alternativt kan nedstigningen från Nesaksla genomföras med Romsdalsgondolen. Det är en krävande tur som tar cirka 8 timmar, men belöningen är fantastisk och väl värd ansträngningen.

Det går också att gå en kortare variant genom att ta de relativt nybyggda trapporna från Åndalsnes och vandra vidare upp på ryggen, totalt 1200 höjdmeter. Väl uppe kan du ta en rundtur eller gå från en punkt till en annan för en kortare tur.

Trollstigen
Trollstigen är en imponerande väg som slingrar sig genom 11 hårnålskurvor längs branta bergssidor i Romsdalen. Trollstigveien förbinder Åndalsnes med Valldal på Sunnmøre. Vägen uppför Trollstigen visar ett mästerverk av ingenjörskonst. Men det är den magiska naturen som imponerar mest. Omgiven av mastodonter som Bispen (1462 m), Kongen (1614 m) och Droninga (1544 m) i väster och Stigbottshornet (1583 m) och Storgrovfjellet (1629 m) i öster är det lätt att känna sig liten i detta bergsmassiv.

Vi tar turen på Trollstigen med buss. Väl framme gör vi en fjälltur utifrån väder och form samt njuter av den fantastiska utsikten över Romsdalens fjäll och fjordar.

Programmet är preliminärt och vi reserverar oss för eventuella ändringar.

Väderkalender

Relaterade resor

 • Norge Lofoten Vandring

  Långt ovanför polcirkeln sträcker Lofotenöarna ut sig i nordnorska havet och den som är ute efter oförglömliga naturupplevelser lär inte bli besviken. Vyerna och vandringarna är magiska. Boende på två olika hotell i genuina "rorbuer". Denna resa går med tåg.

  10 dagar från 34 950 SEK
 • Sverige Vålådalen Vandring

  Följ med på en vandringsresa till natursköna och storslagna Vålådalens Naturreservat som är beläget i samernas land. Vi åker klimatsmart med nattåget. Området i Jämtland är ett av Sveriges variationsrikaste fjällområden med milsvida vyer, blomstrande dalgångar och kristallklart vatten.

  8 dagar från 14 950 SEK
 • Frankrike Val d’Isère Vandring

  Detta är en vandringsresa för dig som gillar utmaning och storslagna vyer med de glänsande glaciärerna i blickfånget. Med ett charmigt och smakfullt hotell som utgångspunkt vandrar vi i ett orört alpint landskap med chans att se murmeldjur, stenbock, kungsörn och gems.

  Kommande resa