Vandringsresor till Romsdalen | Go Active Travel

Romsdalen Vandring Norge Stora naturupplevelser i Romsdalen

Romsdalen är ett naturskönt område i Norge som är känt för sin vackra natur och imponerande klippformationer. Fjällen i Romsdalen är en del av bergskedjan Romsdalalpene, som ligger mellan fjordarna i Møre och Romsdalen i Norge. Några av de mest kända bergen i Romsdalsalperna inkluderar Trollveggen, Romsdalshorn, Vengetindene och Bispen. Trollveggen är Europas högsta vertikala bergvägg och lockar klättrare från hela världen. Vandringarna kan vara krävande med korta men branta uppstigningar.  Belöningen är dock en fantastisk utsikt över dalen och de omgivande bergen.

Romsdalen har också en rik historia och kultur och du kan besöka flera museer och kulturhistoriska platser som visar hur livet har varit genom åren.

På denna resa tar vi flyg från Stockholm till Molde. Under veckan fördelar vi boendet mellan Molde och Åndalsnes för att se så mycket som möjligt och minimera de dagliga transporterna till de olika vandringarna. I Molde startar vi veckan med fjällturer direkt från hotellet eller med en kort transport i minibuss. Efter fyra dagar i Molde förflyttar vi oss i minibuss till Åndalsnes som är ett populärt resmål för friluftsentusiaster och fjällvandrare. Här kan vi gå den kända Romsdalseggen och ta den spännande bilvägen som kallas Trollstigen upp till fina vandringar och utsiktsplatser. Det är alltid väder och vind som avgör vilka turer som kan genomföras och guiden anpassar turerna efter förhållandena under veckan.

Läs mer om att vandra med Go Active Travel

Resans höjdpunkter

 • Storslagna vandringar
 • För dig som vill ha en utmaning
 • Upptäck det vilda Norge
 • Romsdalseggen och Trollstigen

Kommande resa

Anmäl intresse så meddelar vi när resan är bokningsbar.

Ingår i resan

 • Flyg Stockholm - Molde t/r (via Oslo)
 • Transfer från Molde till hotell t/r, samt mellan våra två hotell
 • 7 nätter del i dubbelrum på hotell
 • 7 frukostbuffé
 • 4 middagar exkl dryck
 • 4 matsäcksluncher
 • Fem dagar guidade vandringar
 • Transporter till och från vandring
 • Svensk färdledning
 • Klimatinvestering

Övrigt

 • Enkelrumstillägg 3 500 kronor
 • Eventuell dricks tillkommer

Boende

 • Scandic Seilet, Molde

  Scandic Seilet har ett perfekt läge i Molde, med panoramavy över Romsdalsfjorden och bergskedjan Romsdalsalperna. Med närheten till centrum och en storslagen utsikt från både rummen och frukostrestaurangen, är det en bra utgångspunkt för utflykter i de vackra omgivningarna. 

  Den moderna glasbyggnaden är formad som ett segel och är placerad precis intill vattenkanten, vilket har gett hotellet sitt namn. Rummen är ljusa och inredda i skandinavisk stil. Morgonen inleds med en riklig frukostbuffé så att man står sig bra under vandringen. Hotellet har ett gym, för den som har energi kvar innan eller efter vandringen.

 • Grand Hotel , Åndalsnes

  Vårt välkomnande boende Grand Hotel ligger i centrala Åndalsnes vid foten av majestätiska berget Romsdalstinde. Hotellet, med en historia som går tillbaka till slutet av 1800-talet, har genomgått både en brand, en återuppbyggnad och flera om- och tillbyggnader.

   Idag har hotellet 86 hotellrum med fantastisk utsikt över Romsdalsfjorden och Romsdalsfjället. Rummen är ljusa och fina med motiv från Norges natur som väggdekor. 
  Restaurangen La Vue erbjuder matupplevelser som ger en ytterligare inblick i lokala traditioner, med råvaror delvis från närområdet.

Program

Romsdalen kallas ibland för Norges Chamonix, bergen är spetsiga och många. Vandringarna i området är spektakulära, ofta med hisnande vyer över fjord och fjäll. Inte minst klassikern Romsdalseggen, som är en av Norges finaste vandringsleder.

De flesta vandringar i Romsdalen är korta i distans men ganska branta och på vissa vandringar är det inslag av lättare klättring. Det finns många olika vandringsleder och vi har valt ut några guldkorn med fin utsikt över Romsdalens fjäll och fjordar. 

Det är alltid väder och vind som avgör vilka vandringar er guide väljer att genomföra, men följande vandringar är exempel på turer vi hoppas kunna göra:

Varden
En av de populäraste fjällturerna i Molde är turen till Varden, som är ett berg som ligger direkt ovanför staden. Turen startar från centrum och tar cirka 45 minuter att gå upp till toppen. Här hittar du Vardentornet, som är ett utsiktstorn där du kan njuta av den spektakulära utsikten över Molde, Romsdalsfjorden och de omgivande bergen. I restaurangen "Vardestua", kan man ta en välförtjänt rast med förfriskningar.  

Midsundstrappan
Sherpatrappan i Midsund är en spektakulär vandringsled som är känd för sina imponerande trappsteg som klättrar uppför en brant bergssida och ger fantastisk utsikt över fjorden och de omgivande bergen. Trappan är gjord av trä och sten och är byggd enligt samma principer som de traditionella trappor som sherpor bygger i Himalaya. Trappan är brant och går uppför bergssidan. Under turen passerar man flera utsiktspunkter som bjuder på spektakulära vyer. Vi passerar flera rastplatser och plattformar där man kan ta en paus och njuta av utsikten. När vi når toppen av trappan kommer vi till en platt och öppen fjällplatå där det går att fortsätta till den högsta punkten, Veten, med en fantastisk utsikt över fjorden och de omgivande bergen. Turen tar vanligtvis mellan 2-3 timmar att genomföra, beroende på  tempo och hur många pauser som görs längs vägen. Turen kan göras både kortare och längre eftersom det finns olika leder i området.

Romsdalseggen
Detta är en av de mest kända vandringarna i Romsdalen. Vandringen över Romsdalseggen bestigs av tiotusentals personer varje säsong, och den anses av många vara en av Norges vackraste. Den smala och luftiga turen börjar i Vengedalen i Isfjorden och slutar i Åndalsnes centrum. Romsdalseggen, som reser sig från fjord och toppar, sträcker sig 1 329 meter över havet som högst. Det är en tuff stigning, men man belönas med  utsikten över en rad berg som reser sig och tornar upp sig över Romsdalen från toppen av åsen. Norge visar sig från sin bästa sida och du kan se Trollväggen (Europas högsta vertikala klippvägg), floden Rauma och vidare ut mot fjorden och havet, bort mot staden Molde i horisonten. Efter eggen avslutas turen med trapporna ned till Åndalsnes. Alternativt kan nedstigningen från Nesaksla genomföras med Romsdalsgondolen. Det är en krävande tur som tar cirka 8 timmar, men belöningen är en fantastisk utsikt över Romsdalen och fjällen runt omkring.

Det går också att gå en kortare variant genom att ta de relativt nybyggda trapporna från Åndalsnes och vandra vidare upp på ryggen, totalt 1200 höjdmeter. Väl uppe kan du ta en rundtur eller gå från en punkt till en annan för en kortare tur.

Trollstigen
Trollstigen är en imponerande väg som slingrar sig genom 11 hårnålssvängar längs branta bergssidor i Romsdalen. Trollstigveien förbinder Åndalsnes med Valldal på Sunnmøre. Vägen uppför Trollstigen visar ett mästerverk av ingenjörskonst. Men det är den magiska naturen som imponerar mest. Omgiven av mastodonter som Bispen (1462 m), Kongen (1614 m) och Droninga (1544 m) i väster och Stigbottshornet (1583 m) och Storgrovfjellet (1629 m) i öster är det lätt att känna sig liten i detta bergsmassiv.

Vi tar turen på Trollstigen med minibuss. Väl framme tar vi en fjälltur ut från väder och form, och njuter av den fantastiska utsikten över Romsdalens fjäll och fjordar.

Väderkalender

Relaterade resor

 • USA Utah & Colorado Vandring

  En storslagen upplevelse väntar dig på denna höjdarresa! Vi vandrar både på hög höjd i de klassiska Klippiga bergen i Colorado, men även i Utah och i några av USA:s mest uppskattade nationalparker. Vi reser i liten grupp, ca 10 personer.
  Denna resa planeras till 2024.

  Kommande resa
 • Norge Lofoten Vandring

  Långt ovanför polcirkeln sträcker Lofotenöarna ut sig i nordnorska havet och den som är ute efter oförglömliga naturupplevelser lär inte bli besviken. Vyerna och vandringarna är magiska. Boende på två olika hotell i genuina "rorbuer". Denna resa går med tåg.

  Kommande resa
 • Sverige Vålådalen Vandring

  Följ med på en vandringsresa till natursköna och storslagna Vålådalens Naturreservat som är beläget i samernas land. Vi åker klimatsmart med nattåget. Området i Jämtland är ett av Sveriges variationsrikaste fjällområden med milsvida vyer, blomstrande dalgångar och kristallklart vatten.

  Kommande resa