Gotland Vandring med dryckestema Sverige Gotland Vandring med dryckestema

Gotland är inte bara en ö med rik historia och naturskönhet, det är även en plats där hantverk och passion möts i glaset. Här finner man både vingårdar och små mikrobryggerier. Förutom omväxlande vandring kommer vi att få lära oss lite mer om dessa drycker under vår vistelse på Gotland. Värmen från Östersjöns vatten dröjer sig kvar på långt in på hösten och skapar en särskild stämning i naturen. Fåglarna har börjat sin flytt, och nu bjuder naturen ur sitt skafferi.

Man säger att resa till Gotland är som att komma utomlands och med de karga vilda kalkstenshällarna i norr, de lummiga varma ängarna i söder och den pulserande historiska staden Visby i väst, är det lätt att förstå varför. 

Under fyra vandringsdagar hinner vi med både att njuta av närproducerad mat och dryck samt medeltidsstaden Visby med dess 800 år gamla ringmur. Vi vandrar med vår lokala guide som är kunnig om öns historia och natur. Boende bekvämt på Hotell S:t Clemens i Visby innerstad, granne med Botaniska trädgården.

På denna resa är man välkommen att ta med sin hund, kontakta oss för mer info. 

Vi har även två andra vandringsresor till Gotland, klicka för att läsa mer:
Vårresa med blommor och fåglar
Höstresa med tryffeltema

Läs mer om att vandra med Go Active Travel

Resans höjdpunkter

 • Prova på gotländskt vin & öl
 • Charmigt boende mitt i Visby
 • Gotlands unika natur
 • Närodlad och lokal mat
 • Duktig och engagerad lokalguide
 • Vandring på helt olika delar av ön

Avgångar

12 – 16 sep

Egen transport

13 950 SEK 5+ platser kvar Boka resa

Ingår i resan

 • Transport till och från vandringsaktiviteter
 • Del i dubbelrum fyra nätter
 • Frukostbuffé alla dagar
 • Fyra fika med tilltugg
 • Fyra luncher
 • Två tvårätters middagar exkl dryck
 • Besök Långmyre vineri med vinprovning
 • Besök Barlingbo bryggeri och ölprovning
 • "Reta smaklökarna" med ost & vin
 • Fyra dagar guidade vandringar (förmiddagsvandring avresedagen)
 • Stadsvandring Visby
 • Svensk färdledning/lokalguide  
 • Klimatinvestering

 

Övrigt

 • Enkelrumstillägg 2 300 kr
 • Ev dricks tillkommer
 • Transporten till Visby bokar man på egen hand, antingen med flyg eller båt.
 • Vill du stanna några extra dagar på Gotland så gör du själv en förfrågan till hotellet. 
 • På denna resa är man välkommen att ta med sin hund. Hotell S:t Clemens har flera hundrum (mot tillägg). Kontakta oss om du vill ta med din hund.

 

Boende

 • Hotell S:t Clemens, Visby

  På prisbelönta Hotell S:t Clemens bor du i hjärtat av Visby och upplever stadens historia som ingen annanstans. Här, vid foten av den mäktiga S:t Clemens ruin ser du Domkyrkan, omgiven av rosor, torna upp sig över takåsarna. Ett stenkast åt andra hållet ligger Botaniska trädgården. En kort promenad längs gränderna tar dig var som helst. Och direkt utanför ditt rum väntar det riktiga Visby på att upptäckas. 

  Hotellet består av 5 olika byggnader och alla rum är personligt utformade. Byggnaderna sammanbinds av två trädgårdar, väldigt trevliga för en stunds avkoppling om vädret tillåter.

  Hotellet serverar inget varmt på frukosten, men har höga ambitioner vad gäller kvalitet, miljötänk och lokala varor. Minst 50% av allt som serveras är ekologiskt och en hel del godbitar är producerade på Gotland, såsom ägg, mjölk, sylter och marmelader. Brödet bakas hantverksmässigt på Warfsholms bageri i Klintehamn, och levereras varje morgon.

  Vill du stanna några extra dagar på Gotland så gör du själv en förfrågan till hotellet. 

  På denna resa är man välkommen att ta med sin hund. Hotell S:t Clemens har flera hundrum (mot tillägg). Kontakta oss om du vill ta med din hund.

   

Program

På Gotland finner man en fantastisk rikedom och variation i landskapet med allt från sten- och sandstränder, höga klippor, raukfält, strandskogar med vindpinade tallar till fornborgar, fiskelägen och medeltidsstaden Visby. Allt detta möter vi på vår resa, och får även lära oss mer om både historia och om vin & öl.
Nivån på den här vandringsresan är vad vi benämner Lätt & Lagom. Vandringsvana är ändå en bra utgångspunkt då vi kommer att vandra mellan 8 och 10 km om dagen. Mestadels går vi på plan mark, skogsstigar, och stränder. I övrigt går vandringarna genom många olika sorters naturmiljöer som tallskog, sandstränder, jordbruksbygder och stenkust med inslag av kulturhistoriska minnesmärken.

Observera att på denna resa erbjuds endast en vandringsnivå. 

Läs gärna mer om vandring och utrustning här:
Vandringsinformation  
Utrustningslista för vandring

Preliminärt dagsprogram:

Dag 1 – Ankomst

Egen transport till Visby och incheckning på hotell. Kort välkomstmöte cirka kl 18.00 för dem som kan, där ni hälsas välkomna och får höra lite om vistelsens program.

Dag 2 – Vandring på nordvästra Gotland - 10 km

Dagen börjar efter en härlig frukost med en kortare tur (30 min) med buss från Visby till Lickershamns fiskeläge, där vår vandring för dagen startar. Vi går längs med havet där utsikten är hänförande, tänder en brasa och dricker förmiddagskaffe. Vi passerar Ihreån med sin mynning på stranden. Vandringen avslutas med att vi gemensamt äter en smakrik lunch på stranden. Därefter transport till Visby för tid på egen hand på eftermiddagen.

Vi träffas sedan på kvällen för en historisk stadsvandring innan vi beger oss till Barlingbo bryggeri, ett av Gotlands mikrobryggerier för en ölprovning. Gotland har många små lokala bryggerier som framställer öl med gotländska smaker enligt gamla och nya traditioner. Vi får en guidad tur i bryggeriet och lär oss mer om ölets historia och om öl i allmänhet innan vår tvårättersmiddag.  

Dag 3 - Vandring på östra Gotland – 12 km

Efter frukost beger vi oss mot Östergarnslandet och Sysne udd, här startar vi vår vandring. Småvägarna och stigarna går längs med havet och är en av de vackraste kuststräckorna på ön. Naturen är varierad med stenstränder, strandhedar, skog, kalkhällar och spektakulära klippor. Flora och fåglar i mängder i ett spektakulärt landskap. Under dagen passerar vi bland annat Kuppen, Herrvik, Grogarnsbergets naturreservat och det gamla kalkbrukssamhället Katthammarsvik. Här ligger också Östergarnsberget som Carl von Linné besökte under sin vandring på Gotland.

Dag 3 forts.

​En riktigt god lunch med lokala råvaror serveras på stranden och eftermiddagskaffet kommer vi att dricka i Katthammarsvik. Man kan inte lämna Gotland utan att ha smakat på den gotländska saffranspannkakan med salmbär. Åter till Visby och hotellet där vår lokalguide Annabritta bjuder på lite gotländska ostar med vin. Sedan är det middag på egen hand.

Dag 4 – Vandring på södra Gotland - 10 km

Längst ner i söder, eller på Sudret som det också kallas, breder de öppna landskapen ut sig, och man hittar den lummiga och frodiga delen av vår ö. Dagens färd tar oss längst ner till Gotlands sydspets. När vi kommer till Hoburgen har vi havet på nästan alla sidor.
Vi startar vår vandring vid Stuckviken och vandrar söderut mot Vändburgs fiskeläge och Hammarshage hällar. Vandringen fortsätter sedan mot Holmhällar raukfält & Holms fiskeläge. Här står raukarna som stenskulpturer och om vädret tillåter är det skönt att sitta på stranden och spana ut över havet medan vi njuter av vår medhavda picknick.

På eftermiddagen besöker vi Långmyre Vineri som är en kravcertifierad vingård som etablerades 2018 av svenska Emma & oenologen Andrea från Italien. 2018 planterade paret 26 000 vinplantor på fem hektar mark och den första skörden gjordes 2020. Man odlar fem sorters olika druvor som är anpassade för det nordiska klimatet på södra Gotland. Långmyre är också den största vingården på Gotland och bland de största i Sverige, men genomsyras av grundarnas passion och kärlek till vin och till sin ö. Här visas vi runt i vineriet i Burgsvik och besöket avslutas med provsmakning av två viner från gården.

På vägen hem stannar vi till och avnjuter vi en tvårättersmiddag. Vi är åter i Visby sen kväll. 

Dag 5 – Söder om Visby – 8 km

Vi börjar dagen klockan 09.00 med en kort busstur till Ygne fiskeläge. Fiskebodarna ligger precis vid havet på den vackra stenstranden och härifrån börjar vi vår vandring. Från stranden går vi upp på klinten och vandrar mot Högklint – en av Gotlands finaste utsiktspunkter 50 meter över havet och med storslagen utsikt över havet och mot Visby. Vi kommer därefter passera Fridhem, prinsessan Eugenies sommarviste och följer därifrån fortsatt vattnet mot Visby bland annat genom det vackra naturreservatet Södra hällarna.
Vandringen avslutas med lunch i Visby ca klockan 13.00.

Programmet är preliminärt och vi reserverar oss för eventuella ändringar. 

Guider

 • Annabritta von Schulman & Camilla Ahlberg

  Vandringsledare

  Annabritta är född och uppvuxen på Gotland, tidigare ägare till Hotell S:t Clemens. Har sedan hotellet överlämnats till nästa generation utbildat sej till Gotlandsguide. Under vandringarna berättar hon om händelser och sägner. Men helst av allt om sin egen stad Visby. Annabrittas egen hund Isa gillar när vandringskängorna tas på. Då väntar spännande marker och dofter.


  Camilla älskar att vistas i naturen - kustnära vandring, skogspromenader eller cykling, i en kajak, eller på fjäll, berg och i regnskog på helt andra platser på jorden. Camilla arrangerar vandringar, självguidade cykelturer och skräddarsydda upplevelser på ön, hon har också en cateringfirma Äpplen & Päron som erbjuder vacker mat lagad med kärlek. Camilla brinner för att arrangera fina och minnesvärda upplevelser på Gotland och vill alltid erbjuda det goda värdskapet där helheten är viktigt. 

Väderkalender

Relaterade resor

 • Sverige Höga Kusten Vandring

  Höga Kusten är ett område med storslagna vyer. Vi vandrar tillsammans i populära och natursköna Skuleskogen, men tar även båten till dess skärgård för vandring. Ulvön och Trysunda anses båda som de vackraste öarna som förutom mäktiga vyer erbjuder välbevarade fiskelägen.  

  6 dagar från 16 150 SEK
 • SverigeLätt & Lagom Gotland Vandring

  Följ med oss och möt våren på Gotland med fågelliv och vårblommor! En kort resa långt bort. Vi vandrar i lugn takt i varierad natur tillsammans med vår kunnige lokalguide, som delar med sig av sitt Gotland. Vi får uppleva kanske en ny sida av denna populära ö samtidigt som vi njuter av lokala gotländska råvaror. 

  Kommande resa
 • SverigeLätt & Lagom Gotland Vandring med tryffeltema

  Visste du att det finns tryffel på Gotland? Den aromatiska läckerbiten är eftertraktad av många och hösten är en härlig tid inte bara för att njuta av tryffel men även för att hösten är den tid då värmen från Östersjöns vatten dröjer sig kvar och skapar en särskild atmosfär. Följ med på höstvandring med tryffeltema.

  5 dagar från 12 950 SEK