Cypern Vandring Cypern Hav och berg på Afrodites födelseö

Cypern är ön som överraskar! Medelhavets tredje största ö bjuder på ett varierat landskap och har en spännande historia. Cyprioternas gästfrihet bidrar också till upplevelsen. Vår vandringsvecka spenderar vi både i de skogsklädda Troodosbergen och på halvön Akamas på västra Cypern. Troodosbergen har toppar på nästan 2 000 meter och rofyllda, genuina byar. Akamashalvön är ett naturområde, fyllt med en rik flora och fauna. Området är sparsamt bebyggt, spännande att vandra i och med en ständig kontakt med havet. Under vår vandringsvecka tar vi även del av Cyperns kulturella historia i form av besök i de äldsta klosterruinerna på Cypern. Vi gör även ett besök på en av landets 100-tal vingårdar. Vi bor på två hotell under veckan, ett familjärt och rustikt hotell i byn Kakopetria. De andra delen av veckan njuter vi närheten till Medelhavet och bor på ett spa-hotell direkt vid havet.  

Välkommen till en varierad och innehållsrik vandringsvecka på Afrodites ö!

Läs mer om att vandra med Go Active Travel

Resans höjdpunkter

 • Boende i bergen och vid havet
 • De pittoreska gränderna i Kakopetria
 • Vingården Kyperounda
 • Vandring på Akamashalvön

Kommande resa

Anmäl intresse så meddelar vi när resan är bokningsbar.

Denna resa planeras till 2025.

Önskar ni flyga från annan flygplats eller boka resan utan flyg? Läs mer här.

Ingår i resan

 • Flyg Arlanda–Larnaca tur och retur
 • Transfer till flygplats–hotell tur och retur
 • Del i dubbelrum sju nätter på hotell enligt beskrivning
 • Frukostbuffé
 • Fyra middagar på hotellen, exklusive dryck
 • En middag på taverna i Pafos, exklusive dryck
 • Tillgång till hotellets pool och SPA-avdelning (Aquamare Hotel and Spa)
 • Fem dagar guidade vandringar
 • Transport till och från vandringar
 • Svensk färdledning
 • Flygskatter
 • Klimatinvestering

Övrigt

 • Enkelrumstillägg (dubbelrum för eget bruk): 1 400 kronor
 • Eventuell dricks tillkommer

Transfern i restid från Larnaca flygplats till hotellet i Kakopetria tar ungefär 1,5 timmar. 

Boende

 • The Mill Hotel

  • Vandringsresa Wi-Resor

  Hotellet ligger centralt beläget i denna lilla och charmiga by med sina trånga gränder och skogsklädda omgivningar. Här är det som att bo i den cypriotiskt lantliga vardagen. Hotellet är rustikt inrett men utan för de del sakna faciliteter. Familjen som driver hotellet är gästvänliga och måna om att vi får bästa möjliga upplevelse.
  Alla rum har balkong som vetter ut mot den charmiga byn.

  Det finns en bastu i hotellet som värms upp på förfrågan. Vi äter middagarna i hotellets smått berömda restaurang och terrassen har utsikt över hustaken i byn och de omkringliggande bergen. Restaurangen är den bästa i byn och har ofta matgäster utifrån hotellet. Det ligger några caféer och mindre butiker på gångavstånd från hotellet.

 • Aquamare Beach Hotel and Spa

  Veckans andra hotell håller en högre standard och ligger längs strandpromenaden i Pafos. De modernt inredda rummen har balkong eller uteplats.

  Hotellet har ett poolområde och en liten strand men även en spa-avdelning med jacuzzi, torr och ångbastu, en inomhuspool samt ett välutrustat gym. Entré till spa-avdelningen är inkluderat och man kan man boka behandlingar mot tillägg. Här bor vi i fyra nätter.

Vandringsprogram

Vandringsveckan är indelad i två etapper. De första tre dagarna bor och vandrar vi i bergen, för att avsluta veckan nere vid kusten och vandra leder utmed havet. Vissa dagar, under den senare delen, ges det tillfälle till bad under vandringen.

Akamashalvön är ett naturskyddat område och på den relativt lilla ytan finner man bland annat 35 av Cyperns 135 endemiska växter. I övrigt är det en plats för växt- och djurlivet att frodas och vara ifred. Området står i stor kontrast till de tätbebyggda kustremsorna längs sydkusten. Vi kommer vandra i detta karga men samtidigt innehållsrika landskap längs leder som tar oss in i raviner och utmed kustlinjen. Cyperns mytologiska historia gör sig påmind i flertalet ortsnamn som har anknytning till karaktärer inom den grekiska mytologin. Namnet Akamas kommer från den mytologiska krigarguden Acamas som drog sig tillbaka till detta område efter han hade deltagit i det Trojanska kriget. I området finner vi också Afrodites bad. Havet utanför den historiska staden Pafos lär vara hennes födelseplats, där hon steg upp ur havet. På Akamashalvön ligger inga byar och heller inte några hotell. Det karga landskapet bjuder på naturupplevelser med vacker utsikt över havet och kryddiga dofter från de örter som växer vilt.  Havet är hemvist för två arter av havssköldpaddor, carettasköldpaddan och den gröna havssköldpaddan. Under senvåren och sommaren kommer honan upp på några av de öde stränderna och lägger sina ägg. Med detta landskap omkring sig är det lätt att drömma sig bort till den grekiska mytologins värld.

Den bästa tiden att vandra på Cypern är mars då vårblommorna spirar, likaså oktober då temperaturen är behaglig för vandring och havet lockar till bad. 

Vandringarna är av medelkaraktär med ca 200 till 400 höjdmeter uppför och nedför per dag.

Läs gärna mer om vandring och utrustning här:
Vandringsinformation  
Utrustningslista för vandring

Preliminärt dagsprogram

Dag 1 Välkommen till Cypern

Från flygplatsen i Larnaca tar vi bussen till den lilla bergsbyn Kakopetria. Resan tar cirka 1 ½ timme.  Väl framme i byn checkar vi in på The Mill Hotel som kommer bli vårt boende för de tre nästkommande nätterna. 

Dag 2 Vandring i Pitsilia

Efter frukost gör vi en kortare busstur på ca 20 minuter till starten av vår vandring. Dagens etapp går i ett område som kallas Pitsilia och vandringsleden går runt berget Madari. Vi vandrar på stigar och grusleder i ett kuperat landskap. Under dagen vandrar vi på ca 1 050 till 1 600 meter över havet. Denna vandringsväg bjuder på vackra vyer med milsvid utsikt. Vid klart väder kan man se Morphouviken och i norr ända mot byn Kyperounta och Mont Olympos, Cyperns högsta topp. Under dagen vandrar vi genom blandad vegetation. Här trivs allt från lågväxande mastixbuskar, ormbunkar och klipprosor till större träd som platan, ceder och smultronträd. Längs vandringen kan vi också se speciella klippformationer av kuddlava som har blottats genom årtusenden av erosion. Som en avrundning på dagen gör vi ett besök på Kyperounda, Europas högst belägna vingård, 1400 meter över havet.  Vi erbjuder två längder på samma vandring. Man kan vandra den totala sträckan på 13 km eller en kortare variant. Vandringen klassas som medelsvår utan betydande branta partier, varken uppför eller nedför. Däremot kan underlaget upplevas som utmanande på vissa partier då det består av rullande grus.

Dag 3 Vandring på Artemis stig

Vi tar bussen till det centrala området i Troodos. Dagens vandring går på hög höjd, 1 850 meter över havet, nära toppen av Mont Olympos (1 952 meter över havet), den högsta toppen i Troodosbergen och även på hela ön. Leden har fått namn efter Artemis, jaktgudinnan i den grekiska mytologin, vars far var Zeus och bror Apollon. Den undersköna, smarta men ibland onda och stränga gudinnan, ansågs av de gamla grekerna vara beskyddare över de vilda djuren, skogarna samt bergen. Vandringen, som är en rundtur, tar ca 3 timmar. Alternativt kan vandringen förlängas med att fortsätta leden söderut till området Kalidonia och vackra vattenfall. Detta är ett naturskönt område med en blandad skog av löv- och barrträd i många gröna nyanser.

Dag 4 Vindistriktet Vouni Panagias och kloster

Idag byter vi hotell och förflyttar oss till Cyperns västkust. Landskapet skiljer sig från det vi har upplevt de senaste dagarna. På förmiddagen reser vi till Xeros Potamosdalen för en trevlig vandring i en dalgång med härliga vyer. Längs vår vandring stannar vi till vid ruinerna av ett kloster som ligger vackert beläget i dalen. Dagens vandring är relativt lättgången och vi vandrar på lägre höjd än de tidigare dagarna. Vi fortsätter därefter till Vouni Panagias, ett område som är ett av de större vindistrikten på Cypern. Vinproduktionen på Cypern har mycket gamla anor och vin har tillverkats på ön i över 6 000 år. Här växer ett 30-tal druvsorter, bland dessa den lokala druvan Mavro. Miljön vittnar om det jordbrukssamhälle som Cypern var till alldeles nyligen, då turismen rusade om i lönsamhet. I dessa områden lever man dock fortfarande i det lugna tempo som man många gånger finner just ute på landsbygden på Cypern. Sent på eftermiddagen anländer vi till vårt nästa hotell för veckan. Hotel Aquamare ligger perfekt beläget vid havet i den södra delen av kuststaden Pafos.  

Dag 5 Vilodag

Ett förslag på aktivitet för dagen kan vara att njuta av salta bad i havet eller att besöka hotellets pool eller spa- avdelning. Det är även promenadavstånd till Pafos arkeologiska område där man kan beskåda vackra och mycket välbevarade golvmosaiker som härrör från 300-400 talet e Kr. Pafos är det största hotellområdet på västkusten men det har en lugn atmosfär och omkring den gamla hamnen ligger flera trevliga caféer och restauranger.

Dag 6 Avakasravinen

Idag bjuder vandringen på dramatiska naturformationer. Vi vandrar från inlandet ut mot kusten och via Lara beach följer vi havet innan vi viker av in till Avakasravinen. Den 2,5 km långa ravinen leder in i landet och uppvisar en helt annan typ av landskap än vad vi har sett tidigare under veckan. I det trängsta partiet är det endast tre meter mellan klippväggarna. Området är också hemvist till den endemiska rödklinten centauria akamantis. Alternativt kan man förlänga vandringen till Georgios Pegeias, nere vid havet.

Dag 7 Afrodites bad

Veckans sista vandring tar oss till den nordvästra delen av Cypern, till ett område som kallas för Akamas. Här vandrar vi kustnära och gör ett stopp vid Afrodites bad.

Området är så gott som orört och eftersom området är ett naturskyddat område, är det inte tillåtet att exploatera. Detta tillåter en mångfald av vilda växter och plantor att frodas i det bitvis karga landskapet. Längs vandringen bjuds vi på fantastiska vyer över kusten och Medelhavet. Underlaget varierar mellan trampade jordstigar och grusvägar. Vandringen är totalt 20 km, alternativt kan man gå en kortare sträcka. Vi avslutar vid Afrodites källa, vilken är en naturlig pool omgiven av fikonträd. Legenden berättar att Afrodite tog sina skönhetsbad här. Ett skönhetsknep hon håller för sig själv, idag är det nämligen inte tillåtet att vare sig bada eller dricka av vattnet. Ett svalkande dopp i Medelhavet däremot kan kanske ha samma effekt?

Dag 8 Hemfärd

Vi säger farväl till Afrodites ö för denna gång. Efter frukost åker vi med vår privat transfer till flygplatsen.

Observera att två nivåer av vandring erbjuds då gruppen är över 15 personer.

Programmet är preliminärt och vi reserverar oss för eventuella ändringar.

Väderkalender

Relaterade blogginlägg

 • Hög charmfaktor på Cypern

  Vi tillbringade vår familjesemester på Cypern, i huvudsak vid kusten med närhet till bad och stränder, men höjdpunkten blev något otippat utflykten med övernattning på speciella The Mill Hotel i Troodosbergen.

  Läs hela inlägget

Relaterade resor

 • Italien Sicilien Vandring

  En resa du inte får missa, följ med Go Active till Medelhavets största ö! Vandring i bergen på nordöstra Sicilien innebär orörd natur, medeltida byar och fantastiska vyer över hav, omgivning och vulkanen Etna. Boende nära havet samt i en medeltidsby i bergen.

  8 dagar från 22 950 SEK
 • Italien Elba Vandring

  Följ med oss till den vackraste ön i Medelhavet – Elba. Ön är en relativt upptäckt liten pärla. Här tillbringar vi en vecka med natursköna vandringar och upptäcker flera delar av ön. Vi bor fyrstjärnigt direkt vid en vit sandstrand och njuter av utsökt italiensk mat och goda viner.

  8 dagar från 24 950 SEK
 • Spanien Gran Canaria Vandring

  Gran Canaria är ett paradis för vandrare, något som många inte känner till. Vi utforskar det bästa och vackraste av ett 800 kilometer stort nätverk av leder. Veckan bjuder på dagsvandringar i flera olika klimatzoner tillsammans med våra kunniga, lokala, svenska guider.

  8 dagar från 21 950 SEK