Vandringsresor Andalusien

Andalusien Vandring Spanien Vandringsresa i Spanien med Ronda och Alhambra

Andalusien erbjuder mycket omväxlande vandringar med inslag av både kultur och historia. Bortom södra Spaniens överexploaterade kustremsor ligger en region med vitkalkade byar och ett imponerande landskap som lämpar sig för enastående vandring. Regionen styrdes av morerna i nästan åtta hundra år och visar än idag en alldeles egen karaktär och kultur. Under veckan får vi lära oss mer om allt detta samtidigt som vi njuter av det goda andalusiska köket. Vi bor på två exklusiva hotell, fyra nätter i Ronda och tre nätter i Granada. Magiska Ronda är en mindre stad som ligger dramatiskt på en klippa ovanför ravinen El Tajo, omgiven av ståtliga berg. Världsberömda Granada är känt för den vackra moriska borgen Alhambra (besök ingår) och närheten till Sierra Nevadabergen. 

Läs mer om att vandra med Go Active Travel

Resans höjdpunkter

 • Alhambra med kunnig lokalguide
 • Bron i Ronda över ravinen El Tajo
 • De ”vita byarna”
 • Det historiska och spektakulära Hotel Reina Victoria i Ronda
 • Variationsrika vandringar i Andalusiens nationalparker

Kommande resa

Anmäl intresse så meddelar vi när resan är bokningsbar.

Denna resa planeras preliminärt till 2025.

Önskar ni flyga från annan flygplats eller boka resan utan flyg? Läs mer här.

Ingår i resan

 • Flyg Arlanda – Malaga tur och retur
 • Transfer flygplats – hotell tur och retur
 • Del i dubbelrum sju nätter på fyrstjärniga hotell
 • Frukostbuffé
 • Fyra flerrättersmiddagar exklusive dryck
 • Tillgång till utomhuspool på hotellet i Ronda
 • Fem dagar guidade vandringar
 • Inträde Alhambra med guidat besök (på engelska)
 • Transport till och från vandringar
 • Svensk färdledning
 • Flygskatter
 • Klimatinvestering

Övrigt

 • Enkelrumstillägg: 3 200 kr (Obs enkelrummen saknar balkong)
 • Eventuell dricks tillkommer

Transfer i restid från Malaga till första hotellet cirka 2 timmar exklusive rast.

Boende

 • Hotel Catedral, Granada

  Hotel Catedral välkomnar sina gäster i en priviligierad miljö, bara några meter från katedralen som är stadens renässansmästerverk, och med gångavstånd till Granadas viktigaste sevärdheter. Hotellet ligger i en samling av byggnader, vissa med anor från 1500-talet, som i sin tur byggdes direkt på moriska ruiner. Delar av dessa fascinerande arkeologiska lämningar ser man genom lobbyns glasgolv, vilket ger en unik känsla.

  Rummen, som är rymliga och ljusa, erbjuder en kombination av stilren inredning, färgglada tyger och toppmodern utrustning som garanterar utmärkt komfort. Dessutom har stadens kultur skildrats på sina väggar med dikter och verser av bland annat den kända poeten Federico García Lorca.

 • Hotel Reina Victoria, Ronda

  Hundra år gamla Hotel Reina Victoria i Ronda är utan tvivel ett av Spaniens mest spektakulära hotell. Byggt precis på en klippkant med storslagen utsikt över bergen, gör att övernattningen blir en upplevelse i sig. Det fyrstjärniga hotellet har ett litet spa och en vacker utomhuspool, men det är terrassen och trädgården på klippkanten som du kommer att minnas länge.

  Hotellet har nyligen genomgått en övergripande renovering utan att förlora karaktären och charmen. Stadens centrum och landmärken Puente Nuevo, bron över ravinen, ligger på gångavstånd.

Vandringsprogram

Då Andalusien har ett av Europas torraste och soligaste klimat, går det oftast utmärkt att vandra här även tidigt på våren och långt in på hösten. Längtar du efter härliga vandringsdagar under vinterhalvåret är denna resa ett bra val. Vandringarna är av en medelsvår nivå, perfekt för dig som söker lite mer utmaning men vill undvika alltför tuffa bergsturer som i till exempel Alperna. Vi vandrar i berg och öppna landskap och håller oss på höjder kring 1 000 meter över havet. En hyfsad grundkondition och vandringsvana är att föredra då vi vissa av dagarna går lite längre, ibland över 15 kilometer. Underlaget varierar mycket från mjuka stigar till lite mer stenigt, då marken ibland består av kalksten.

De flesta dagar kommer vi att äta lunch ute i naturen och då är det medhavd matsäck som gäller. Vissa dagar avslutas vandringen i en by där det också finns möjlighet att köpa något att äta och dricka.

På denna resa har vi de flesta av dagarna två vandringsledare (gäller vid fler än 15 deltagare).

Läs gärna mer om vandring och utrustning här:
Vandringsinformation  
Utrustningslista för vandring

Preliminärt dagsprogram

Dag 1 - Ankomst

Transfer till Granada
Vårt flyg landar i Málaga, härifrån har vi cirka 2,5 timmars transfer med privatbuss till vårt hotell i Granada.

Dag 2 - Llano de la Perdiz

Efter frukost går vi tillsammans ner till Granadas centrum där färdledaren ger en kort orienteringsvandring i området kring katedralen. Sedan börjar vi veckans första vandring till naturområdet Llano de la Perdiz ovanför borgen Alhambra. Vissa korta partier både upp och ner kan upplevas som något ansträngande men vandringen är av en lättare nivå och är en bra uppvärmning inför resten av veckan. Vi håller ett lagom och behagligt tempo. Det dröjer inte länge förrän man har lämnat stadens buller och puls bakom sig. Uppe bland de lugna olivlundarna får vi en underbar panoramautsikt över hela Sierra Nevada någon mil bort. (Hela gruppen vandrar tillsammans idag, oavsett antal deltagare). Det är också ett perfekt tillfälle att lära känna sina medresenärer i gruppen då stora delar av vandringen följer en bred stig och man kan lätt gå bredvid varandra. På eftermiddagen återvänder vi till Granada från ovan och rundvandringen tar oss hela vägen tillbaka till hotellet. Ikväll äter vi ute på stan och får andas in lite av Granadas magiska atmosfär.

16 km – Höjdvariation ca 400m

Dag 3 - Sierra Nevada Nationalpark – Fuente del Hervidero

Efter en kort busstransfer österut från staden Granada kommer vi in i en av landets främsta nationalparker, Sierra Nevada. Vandringsmöjligheterna här är oändliga men vi har valt att hålla oss ifrån de högsta sluttningarna som ligger ovanför trädgränsen där många av de mer klassiska vandringarna går, som till exempel toppturen till Mulhacén. Vi fokuserar istället på ett mindre känt området av nationalparken kring Fuente del Hervidero. Här finns det vackra berg och en betydligt vildare terräng än första dagens vandring. Rundturen startar uppåt, bitvis lite brant men vi håller ett lagom tempo så att alla ska klara av det. Så småningom kommer vi till en märklig geologiskt formation där man tydligt ser att havet och landet en gång i tiden möttes just här (idag är det ca 100km till kusten). Arenales de Trevenque är lite likt ett månlandskap men efter en stund skiftar naturen och vi kommer in i en vacker alpin skog av tall och gran, sedan poppel. Här uppe är det inte ovanligt att få se iberisk stenbock, gems och flera intressanta fågelarter. När vi blir hungriga sätter vi oss och njuter av vår medhavda matsäck och sedan följer vi Dilar ravinen, med sina imponerande klippor samt ett och annat mindre vattenfall, tillbaka till startpunkten. Här finns det en trevlig servering – dags för en välförtjänad ’after-walk’ innan bussresan till hotellet.

14 km – Höjdvariation cirka 400-500m. Vissa partier har rullgrus och därför rekommenderar vi vandringsstavar för denna dag.

Dag 4 - Alhambra och transfer till Ronda

Idag lämnar vi Granada och färdas till vår andra bas för veckan, Ronda. Men först tar vi hela förmiddagen till att utforska en av världens mest kända sevärdheter, moriska palatset Alhambra. Det är inte helt lätt att undvika köer och stora turistgrupper här och det är därför vi bokar in besöket så tidigt som möjligt på morgonen, troligtvis 08:30. Tidig eftermiddag hämtas vi av bussen för resan till Ronda, som tar lite drygt två timmar. Efter incheckning på hotellet får vi tid med en kort vandring genom den historiska stadskärnan och ner till botten av ravinen för den mest spektakulära utsikten över staden på klippkanten. Sedan blir det middag på hotellet.

Dag 5 - Från Ronda till Montejaque och Benaojan

Vi vandrar direkt från hotellet efter en god spanskt frukost och lämnar Ronda bakom oss. Vi siktar mot två Pueblos Blancos, typiska vitmålade byar i bergen Serrania de Ronda. Första delen av vandringen är mycket lätt fram tills vi når bron över floden Guadalevín. Här börjar en lång men ganska mjuk stigning upp mot byn Montejaque. Vi lämnar jordbrukslandskapet med sina solrosfält och olivlundar bakom oss och kommer in i en bergsmiljö med spetsiga kargformationer. Montejaque ligger dramatiskt inklämt mot bergskanten och vi kommer att ta en lång paus för fotografering när vi först ser byn från håll.

På Montejaques lilla ”plaza” finns det en fontän och några barer där vi kan njuta av förfriskningar innan vi vandrar vidare mot nästa byn. Väl framme i Benaojan finns det två val. De som vill njuta av mer tid i Ronda kan välja att ta tåget tillbaka härifrån, annars kan man vandra ungefär en mil till för att komma till nästa tågstation i Jimera de Líbar. Leden följer en vacker flod med fin natur och en lugn miljö, och för det mesta är sträckan lättvandrad. Väl tillbaka i Ronda får man njuta av egen tid innan middagen på hotellet. Att se solnedgången över bergen från hotellets terrass blir säkert en av veckans höjdpunkter för många.

13 km (alt. 22 km med förlängningen) – Höjdvariation cirka 400 m

Dag 6 - Valle del Genal – Parauta och Igualeja

Söder om Ronda finns det ett område som är känt för sin kastanjeskog och det som brukar kallas för höst här kallas istället för ”La Primavera del Cobre” – kopparvåren – på grund av skogens skiftande färger. Här i Genaldalen upplever vi en vandring i ett annorlunda landskap, kontrasten med resten av veckans turer är stark. Vi börjar i den lilla Pueblo Blanco Parauta, 30 minuters bussresa från vårt hotell. Hit kommer ytterst få turister och de få invånare som är kvar lever ett liv starkt förknippat till jordbruket. Kastanjeskogen står för största delen av deras inkomst under året. Vår vandring följer de urgamla stigarna mellan de små byarna i dalen.

Vandringen är inte svår men idag blir det en hel del upp och ner hela tiden. Det är sällan vi går på plan mark här. Underlaget är dock betydligt mjukare och mer förlåtande än de andra dagarna. Vi besöker även byn Igualeja, där floden Genal har sin källa. Andra halvan av vandringen fortsätter i kastanje-, ek-, valnötsskogen och vi vandrar uppför dalen tillbaka till startpunkten.

Ikväll äter man middag på egen hand i Ronda. Man kan även gå på spansk gitarrkonsert i närheten av hotellet.

14 km – Höjdvariation cirka 500 m

Dag 7 - Sierra de Grazalema – Grazalema och Benaocaz

Veckans sista vandring går i mer bergsmiljö i den så kallade Sierra de Grazalema väster om Ronda i Cádiz provinsen. Efter en vacker bussresa på ca 45 minuter, där vi färdas genom en av Europas sista korkekskog, kommer vi till byn Grazalema, också en s.k. Pueblo Blanco. Vi får tid med ett kort besök i byn och kanske en kaffe solo eller cortado innan vi börjar vandringen mot byn Benaocaz. Det är en klassisk bergsvandring där första halvan av rutten går uppåt och andra halvan nedåt.

Efter några kilometer kommer vi upp ovanför trädgränsen och den något tuffa stigningen belönas här med en strålande utsikt över Cádiz provinsen mot sydväst. Här på toppen är det ett vackert karglandskap och leden är ibland ganska stenig. Andra delen, ner mot byn Benaocaz är något mjukare. Vi går utför i ett par timmar men det är aldrig brant och påfrestande för knäna. Vi äter vår medhavda lunchsäck vid ruinen av en gammal cortijo bondgården Dornajo.

Landskapet blir allt grönare på vägen ner. När vi kommer ner till byn ser vi först ett kvarter som kallas för Barrio Nasarí, det gammla moriska kvarteret, som i sin tur byggdes på romerska grunder. Sedan kommer vi in till den levande delen av byn, till det fina stadshustorget med sina ståtliga palmer. Naturligtvis finns det här ett kafé där vi kan njuta av något kallt att dricka innan bussresan åter till Ronda. Ikväll blir det avslutningsmiddag på hotellets restaurang.

13 km – Höjdvariation cirka 500 m

Dag 8 - Hemresa

Då flyget hem går på kvällen hinner vi med en halvdag i en av Europas just nu hetaste städer, Málaga. Efter en lugn frukost i Ronda och kanske en sista titt på den magiska Puente Nuevo bron över ravinen är det dags att hoppa på vår privata transferbuss. Efter ca 1,5 timme kommer vi till Málagas stadskärna. Vi lämnar våra resväskor inlåsta på bussen och därefter har vi ca 5 timmar att njuta av stadens muséer, butiker, marknaden, monument, tapas barer och strandpromenaden. Det världsberömda Picassomuséet är väl värt ett besök, liksom de nyöppnade Pompidou och Hermitage muséerna. För de som hellre vill vara ute och gå även idag, kan man göra den korta men tuffa promenaden upp till den moriska fästningen Gibralfaro högt ovanför staden. Från staden tar det en halvtimme till flygplatsen och vi ser till att komma dit i god tid för en stressfri hemresa.

Programmet är preliminärt och vi reserverar oss för eventuella ändringar.

Väderkalender

Så säger våra resenärer

 • Mycket bra blandning av vandringar, fantastiska hotell och bra mat

  Helén & Anders Löfberg / Stockholm

Relaterade resor

 • Spanien Camino de Santiago Vandring

  Välkommen att följa med på en tio-dagars-variant av denna klassiska långfärdsvandring. Vi har handplockat totalt cirka 150 kilometer av de allra vackraste lederna uppdelat på åtta vandringsetapper. Under hela resan har vi en följebuss och bor på fina hotell.

  10 dagar från 34 950 SEK
 • Spanien Costa Blanca Vandring

  Upplev Costa Blanca, den vita kusten, bortom turistorterna! Fantastiska vandringar av medelsvår till tuffare karaktär i en av Europas mest solsäkra klimatzoner. Vi njuter av bedårande vyer över Medelhavet. Boende på boutiquehotell med perfekt läge mitt i charmiga Altea.

  8 dagar från 21 950 SEK
 • SpanienSingelresa Andalusien Vandring

  Följ med på en singelresa till det genuina Andalusien, fjärran från Costa del Sols höghus. Vi får uppleva vandringar i ett storslaget landskap med vitmålade byar, orörda nationalparker och vackra berg. Den världsberömda moriska fästningen Alhambra blir en av höjdpunkterna.

  Kommande resa