Vandringsresor till Tatrabergen | Go Active Travel

Tatrabergen Slovakien & Polen Tatrabergen med historiska Krakow

På vår vandringsvecka i Östeuropas främsta vandringsområden upplever vi både den polska och den slovakiska sidan av Tatrabergen, kombinerat med en dag i vackra Krakow. Tatrabergen är Karpaternas högsta massiv och formar den naturliga gränsen mellan Slovakien och Polen. Trots att bergen är bland Europas vackraste och mest spektakulära är området som vandringsdestination fortfarande helt okänt för de flesta svenskar. Massivet reser sig dramatiskt från slättlandet till taggiga toppar som når över 2 500 meter över havet. Vi landar vid lunchtid och inleder med ett besök och en övernattning i Krakow innan vi tar oss ner till bergen. Med högklassiga spahotell på två orter, Polens Zakopane samt Slovakiens Tatranska Lomnica, erbjuder denna resa ett variationsrikt vandringsprogram och utforska Tatrabergens höjdpunkter samt några mindre kända pärlor.

Tatrabergen

 • Klassiska och anrika Grand Hotel Praha och Grand Hotel Stamary
 • Hotellens spa-avdelningar
 • Charmiga Zakopane med sin karakteristiska arkitektur
 • Kulturlandskapet i Slovakiens okända Låga Tatra
 • Alpliknande vandringar i Höga Tatra
 • Stadsvandring i vackra Krakow

Kommande resa

Anmäl intresse så meddelar vi när resan är bokningsbar.

Denna resa planeras till 2022.

Samtliga flygtider är lokala. Reservation för tidtabellsändringar.

Transfer i restid från Krakow till första hotellet cirka 30 minuter.

Vid önskemål om avresa från annan flygplats, kontakta oss för individuella flyglösningar. Oftast innebär det ett flygtillägg. Flyget måste ankomma i god tid innan huvudgruppen landar och hemresan måste ske efter huvudgruppens avgång, för att man ska kunna åka med vår busstransfer. 

Vill ni ta er till resmålet på egen hand kan vi i de flesta fall erbjuda ett flygavdrag. Kontakta oss för exakt information för just det avresedatum ni önskar. Notera att Go Active inte erbjuder tågbiljetter. Bokning av dessa görs av resenären själv.

Ingår i resan

 • Flyg Arlanda – Krakow tur och retur
 • Transfer flygplats – hotell tur och retur
 • Del i dubbelrum sju nätter på fyrstjärniga hotell 
 • Frukostbuffé
 • Fem flerrättersmiddagar exklusive dryck
 • Fri tillgång till hotellens spa-avdelningar
 • Fem dagar guidade vandringar
 • En vandringskarta per bokning
 • Stadsvandring i Krakow med lokalguide
 • Transport till och från vandringar
 • Svensk färdledning
 • Flygskatter
 • 110% CO2-kompensation

Övrigt

 • Enkelrumstillägg 2 000 kr
 • Eventuell dricks tillkommer

Boende

 • Grandhotel Praha

  • Underbart hotell i Tatrabergen

  Fyrstjärniga Grand Hotel Praha öppnade sina dörrar redan 1905. Den eleganta känslan från ”Belle Epoque”-perioden lever kvar och man är stolt medlem av klubben Historic Hotels of Europe. Hotellet har nyligen renoverats och den klassiska stilen har kombinerats med den mer moderna.

  Läget nära den lilla byn Tatranská Lomnica vid foten av Lomnický štít, Tatrabergens näst högsta topp, är optimalt som utgångspunkt för våra vandringar på Slovakiska sidan av Tatrabergen. Den prisbelönade spa-avdelning är hotellets juvel. Här finns bland annat en mycket populär liten utomhusbubbelpool samt en stor inomhusavdelning med pool, flera sorters bastur och möjlighet till olika massagebehandlingar.

 • Grand Hotel Stamary

  Zakopane är Polens främsta ort för vandring och skidåkning på den norra sidan av bergskedjan Höga Tatra. Samhället är egentligen en liten stad, charmfaktorn är hög och Zakopane har en lång tradition som kurort med flera fina hotell från från 1800-talet.

  Vi har valt klassiska Grand Hotel Stamary, som invigdes 1905 och fick sitt namn från en känd operasångerska. Den moderna spa-avdelningen är hotellets stolthet. Stiligt och elegant men samtidigt familjärt och avslappnat, Stamary passar perfekt in i Go Actives hotellfilosofi och blir en perfekt bas för de tre nätterna vi bor i Zakopane.

Vandringsprogram

De dagarna vi vandrar i mer högalpin terräng upplever vi magnifika vyer över både massivet och slättlandet. Med hjälp av skidområdens liftar underlättar vi tillgängligheten till några av de mest dramatiska vandringslederna. Andra dagar vandrar vi på lägre höjd och upplever mjukare och mer böljande landskap med genuina små byar, kända för sina traditionella timrade hus. Våra lokalguide har bra kännedom om hela området och visar gärna det som ligger bortom de mest besökta vandringslederna. Vandringsnivån går från lätt till medelsvår, men du bör ha vandrat förut och ha en viss grundkondition.

Läs gärna mer om vandring och utrustning här:
Vandringsinformation  
Utrustningslista för vandring

Några smakprov på vandringar

 

Tatranska Magistrala – Höga Tatra

 Idag vandrar vi på de östra sluttningarna av Lomnický Stit  (2 638 m) och får en spektakulär utsikt över Höga Taras bergsmassiv och slättlandets byar. Vi börjar med en kort tågresa till byn Starý Smokovec och tar bergbanan upp till vandringsleden Tatranska Magistrala. Hela förmiddagen går vi mestadels uppför (ca 450 höjdmeter) men det är ytterst sällan det är brant. Vi håller ett lugnt tempo och givetvis blir det flera pauser för att fotografera och kanske äta en frukt eller något att dricka.

Lunch på restaurangen i närheten av sjön Skalnate Pleso på 1 750 m. Härifrån vandrar vi ner till hotellet i Tatranská Lomnica. Väljer man det lättare alternativet tar man istället kabinbanan ner till byn.
Stigarna denna dag är som i övrigt i Höga Tatra, välskötta och välmarkerade. Det finns dock partier med rullgrus och ojämna stenar och det är därför viktigt med ordentliga vandringskängor (det är också ett krav). Det kan även vara en fördel att använda sig av vandringsstavar för lite extra stöd.

 

Låga Tatra

Vi åker buss ner från Höga Tatra och korsar floden Poprad som rinner genom staden med samma namn. Därifrån fortsätter vi söderut över jordbruksmark och på slingrande vägar genom ett uråldrigt skogslandskap upp mot Låga Tatra. Byn Liptovská Teplička är kulturellt välbevarad med sina särpräglade betesängar och traditionella jordkällare. Från byn vandrar vi på småvägar upp mot skogsgränsen på dryga 1 400 meter. Där övergår landskapet i vidsträckta betade alpina ängar med traditionell boskapsskötsel och herdar som vistas där med sina djur över hela sommaren. Vi upplever varierande långa vandringar på stigar som erbjuder vidsträckta vyer över ett mjukt böljande landskap med Höga Tatras taggiga siluett i norr.

Låga Tatra är en nationalpark, föga exploaterad av människor, och är hem för Europas största rovdjur, brunbjörnen. Parkens rika fauna stoltserar också med såväl lodjur och varg som örn och falk. Här kommer rikligt med snö vintertid och området är ett eldorado för turer med hundsläde och vandringar på snöskor mellan enkla timrade fjällstugor.

Spišska Magura

Öster om Höga Tatra ligger Zamagurie, ett kulturområden som sträcker över gränsfloden Dunajec och in i Polen och har därmed varit omtvistat land i historien. Urgamla handelsleder genom området, bärnsten, hudar och tjära, har förbundit Östersjölandskapen med Adriatiska havet. Det kännetecknas av långa slingrande bergåsar upp till 1 000 meter med betade sluttningar och uppodlade dalgångar. En buss tar oss upp till ett bergspass varifrån vi vandrar på stigar och körvägar utefter en sådan bergås fram mot byn Ždiar. Även här förekommer björn samt rådjur och allehanda småvilt.

Väderkalender